vision

SEO trends voor retail in 2022

vision

Erwin

18 mei 2022

Het algoritme van Google is een continue veranderend systeem en zorgt ervoor dat de regels van het zoeken nooit lang hetzelfde blijven. Om die reden is het belangrijk op de hoogte te blijven van de trends en ontwikkelingen met betrekking tot zoekmachine optimalisatie en daarop je SEO strategie aan te passen. In deze blog nemen we jou dan ook mee in de SEO trends voor retail in 2022.

De top 5 SEO retail trends van 2022:

1. Content is koning
2. Core Web Vitals
3. Structured Data
4. Artificial Intelligence
5. Mobiele gebruikers

    1. Content is koning 

    Google is fan van hoge kwaliteit content. Al is de lengte van de content geen ranking factor, is er een sterke correlatie tussen lange content en hogere rankings. Zoekmachines hechten meer belang aan de EAT-factoren (Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid). Door deze factoren wordt er onderscheid gemaakt tussen misleidende websites en sites die de juiste informatie verspreiden. Bevat een pagina echt de juiste kwalitatieve content, of is de focus gelegd op het benoemen van zoveel mogelijk zoekwoorden? 

    Zorg er dus voor dat jouw pagina’s voorzien zijn van uitgebreide en kwalitatieve informatie. Dit zal leiden tot een hogere ranking in de zoekmachines.

    2. Core Web Vitals

    In 2021 gaf Google aan dat het algoritme de Core Web Vitals mee gaat nemen. De Core Web Vitals zijn nu officieel een ranking factor voor Google. En een belangrijke.

    Maar wat zijn de Core Web Vitals?

    De Core Web Vitals zijn een aantal factoren die meespelen voor de gebruikservaring op een bepaalde pagina. Hoe beter de score, hoe hoger de ranking voor deze pagina. Google baseert de Core Web Vitals op de laadtijd, interactiviteit en de visuele stabiliteit van de pagina. Hierbij kijkt de laadtijd met name naar het grootste element van de site en hoe lang het duurt voordat deze geladen is. De interactiviteit checkt de reactietijd van de pagina wanneer de bezoeker een actie uitvoert. Denk hierbij aan het klikken op een menu-item of het plaatsen van een product in de winkelwagen. De visuele stabiliteit van de pagina wordt beoordeeld op verschuivingen van elementen bij het laden van de website. Zoals je misschien ook wel herkend; hierdoor ontstaan vaak die frustrerende misklikken wanneer een button tijdens/na het laden opeens verschuift. Nu is het natuurlijk belangrijk dat jouw website aan deze factoren voldoet. Een manier om dit te meten is door middel van een check op Google’s Pagespeed Insights of Google Search Console. Meer informatie over de Core Web Vitals? Bekijk dan deze blog.

    Core Web Vitals
    3. Structured Data 

    Structured data is geen nieuw onderwerp in de SEO wereld, echter wordt de toepassing steeds belangrijker en is het voor veel bedrijven nog geen geïntegreerde SEO-tactiek. Het is namelijk een manier om de intentie van je webpagina beter kenbaar te maken aan de zoekmachines. Voor structured data zijn een aantal varianten. Zo is er het broodkruimelpad, waarbij in het zoekresultaat wordt aangegeven waar de pagina zich op de website bevind.  Daarnaast kunnen bij productpagina’s een aantal interessante eigenschappen getoond worden, zoals de prijs of de voorraad van een product en de reviews in de vorm van een kleurrijke sterretjesbeoordeling. Deze uitgelichte onderdelen worden ook wel rich snippets genoemd en hebben een toegevoegde waarde op CTR (Click Through Rate - Het % dat doorklikt na het zien van jouw zoekresultaat). 

    4. Artificial Intelligence & SEO

    Artificial intelligence heeft betrekking op systemen of machines die onze eigen intelligentie nabootsen om taken uit te voeren. Google gebruikt dit om relaties tussen websites, inhoudspagina’s en rankings te analyseren. Met Rankbrain in 2015 en BERT 2019 is de invloed van AI binnen zoekopdrachten enorm gestegen. Kort samengevat zijn Rankbrain en BERT zelflerende systemen die er voor zorgen dat de zoekopdrachten zo goed mogelijk vertaald en geïnterpreteerd kunnen worden.

    Artificial Intelligence - SEO

    Bron: blog.google.nl

    Zoals in de afbeelding te zien is, begrijpt Google beter wat de intentie is van de zoekopdracht en welk resultaat hier het best op aansluit. Maar wat betekent dit dan voor content op de website? Aangezien Google de content beter kan lezen, wordt de doelgroep van de geschreven content anders. Zo hoeft er niet meer met focus op bepaalde zoekwoorden voor een zoekmachine geschreven te worden, maar gaat de focus komen te liggen op het schrijven van kwaliteitscontent om zo aan de behoefte van een echte gebruiker te kunnen voldoen. Daarbij is het terug laten komen van relevante zoektermen natuurlijk nog steeds belangrijk.

    Google heeft in 2021 ook aangekondigd dat er een Google MUM in 2022 gelanceerd zal gaan worden. Het Multitask Unified Model is een Artificial Intelligence onderdeel van de zoekmachine Google. Deze update wil antwoorden geven op vervolgvragen die de surfer mogelijk heeft. Google gaat in plaats van zoeken en antwoorden, kijken naar het intuïtief van het onderwerp. Google MUM zal dus nog een stapje verder gaan als BERT. Het zal nog uitgebreidere zoekresultaten gaan tonen dan Google dat nu al doet. Met de MUM update zal er nog meer informatie bij een zoekopdracht gegeven worden. Denk bijvoorbeeld aan een ‘things to know’ box met andere relevante punten bij een zoekopdracht.

    Dit geeft aan dat MUM voor een flinke verandering zal gaan zorgen. Je zal ervoor moeten zorgen dat de content van je website van hoge kwaliteit is om te gaan scoren in Google. Het is overigens nog niet duidelijk wanneer deze update doorgevoerd gaat worden.

    5. Mobiele gebruikers

    De toename van mobiele gebruikers neemt ieder jaar weer toe. Mobiele gebruikers zijn dan nu ook echt een factor waar rekening mee gehouden moet worden. Tegenwoordig heb je sneller iets opgezocht via je mobiel dan via een desktop. Volgens onderzoek
    heeft in 2021 meer dan de helft van de online shoppers een aankoop gedaan met een smartphone, om precies te zijn 58% van de online kopers. Daarnaast toont onderzoek aan dat het aantal zoekopdrachten wereldwijd in april 2022 maar liefst 58,2% via mobiel, 39,4% via desktop en 2,4% met de tablet.

    Dit geeft aan dat het erg belangrijk is dat je website net zo goed werkt voor mobiel als desktop. Als dit namelijk niet zo is, dan betekent dat je 58% van je bezoekers verliest. Een check op de mobiele versie van je website kan via Google Search Console. Hierbij voeren zij een test uit op de mobiele weergaven van jouw website.

    Mobielvriendelijke test Search Console

    SEO blijft een dynamische vakgebied en de ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op. We begrijpen daarom goed dat je op het gebied van SEO onze hulp kunt gebruiken. Heb jij behoefte aan meer informatie of hulp bij de organische vindbaarheid van jouw website of bedrijf? Neem gerust contact met ons op.