how to

Verhoog de conversie van je website

how to

Bas

14 juli 2020

Het kan zijn dat je het gewenste aantal bezoekers op je website krijgt, maar niet de vooraf opgestelde doelen en KPI’s behaalt. Herken jij je daarin? Dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Het betekent namelijk dat de bezoekers op jouw website niet doen wat jij graag zou willen. Dit is meestal het startschot voor conversie optimalisatie. In dit blog ga je lezen wat dit precies inhoudt, waarom het belangrijk is en welke stappen ervoor kunnen zorgen dat jouw websitebezoekers over gaan tot conversie.

Wat is conversie optimalisatie?

Om dit goed te kunnen beschrijven, is het gemakkelijk om het begrip op te splitsen. Conversie betekent het aantal websitebezoekers dat overgaat tot een actie die bijdraagt aan een doel dat jij vooraf hebt opgesteld. Dit kan een transactie zijn in jouw webshop, maar bijvoorbeeld ook het invullen van het contactformulier. Optimalisatie betekent het verbeteren van iets tot zijn beste toestand. Bij conversie optimalisatie is het dus van belang dat je actief op zoek gaat wat er verbeterd kan worden om zo de websitebezoeker over te laten gaat tot acties die jij belangrijk acht en dus bijdragen aan de doelstellingen.

Waarom conversie optimalisatie?

Tegenwoordig is het steeds uitdagender om bezoekers naar je website te krijgen. Daarnaast wordt het adverteren via Google duurder, omdat de concurrentie toeneemt in een tijd van groei in het e-commerce landschap. Het is dus erg belangrijk dat je met het aantal bezoekers zo veel mogelijk conversie binnenhaalt. Investeren in conversie optimalisatie is dus belangrijk. Dit blijkt wel uit het volgende voorbeeld:

Je hebt een webshop die voetbalschoenen aanbiedt en deze hebben een gemiddelde prijs van €100,-. Maandelijks gezien komen er 100.000 bezoekers op je website en 1,25%, oftewel 1.250 bezoekers, gaat over tot aankoop. Je hebt een maandelijkse omzet van €125.000,-.

Stel je nu eens voor dat door middel van jouw analyse en aanpassingen het aantal bezoekers dat over gaat tot aankoop stijgt van 1,25% naar 1,50%. Je eerste mening is misschien dat dit een lichte stijging is, maar als je het doorberekent naar je maandelijkse omzet zie je dat je deze is gestegen naar €150.000. Dat is toch wel de moeite waard!

5 stappen voor conversie optimalisatie.

Er zijn een aantal stappen die genomen moeten worden voor het optimaliseren van de conversie op jouw website :

Stap 1: Analyse

De eerste en misschien gelijk wel de belangrijkste stap is het analyseren van de beschikbare data. Tools die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn Google Analytics en Hotjar. Met Google Analytics kun je bijvoorbeeld de pagina’s achterhalen waar bezoekers de website vaak verlaten. In Hotjar kun je bijvoorbeeld heatmaps opbouwen en de reden achterhalen waarom die bezoeker de website verlaat. Start dus altijd met het analyseren van je website.

Stap 2: Wie is mijn doelgroep?

Ook dit is een onderdeel van de analyse, maar willen we toch als aparte stap benoemen. Het is erg belangrijk om te achterhalen wie je doelgroep is. Je zal hier bijvoorbeeld je content, tone-of-voice en lettertype op moeten aanpassen. Als jouw doelgroep bijvoorbeeld voornamelijk ouder is dan 50 jaar, dan is het belangrijk dat je een groter en beter lettertype gebruikt en misschien iets minder aandacht geeft aan het analyseren van de mobiele resultaten.

Stap 3: Testen

Wanneer je de analyse van je website hebt gedaan en je de doelgroep goed in beeld hebt, is het van belang om te gaan testen. Dit is erg belangrijk, omdat je uiteindelijk belangrijke beslissingen gaat maken op basis van de data.

Je hebt bijvoorbeeld een Call To Action knop op jouw landingspagina, maar weet eigenlijk niet zo goed welke kleur deze moet hebben. Je kunt dit dan gaan testen door middel van een A/B-test. Een tool die je hiervoor kunt gebruiken is Google Optimize. Uit de test onder 5.000 bezoekers is er in 50% van de gevallen een groene knop getoond en in 50% een rode knop. Op basis van de data zie je dat er 200 bezoekers op de groene knop hebben geklikt en maar 165 op de rode knop. Je kunt dus concluderen dat een groene knop op jouw landingspagina beter werkt.

Stap 4: Verwerken website

Met de onderbouwing van de data die je hebt gekregen uit de verschillende testen kun je nu jouw website gaan aanpassen, waardoor de conversiepercentages gestaag zullen verbeteren. Dit doe je altijd iteratief, één test en één wijziging tegelijk. Als je dit niet doet kunnen verschillende testen elkaar beïnvloeden waardoor je niet precies kunt constateren welke test tot welk resultaat heeft geleid.

Stap 5: Herhaling

Conversie optimalisatie is een constant proces. Door de snel veranderende markt is het van belang om altijd bezig te zijn met het optimaliseren van je conversie. Zorg er voor dat je met je webbouwer afstemt om bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal tijd te reserveren voor deze wijzigingen. Dan kun je je constante proces voortzetten en behaal je sneller resultaat.

Lukt het jou maar niet om je websitebezoekers over te laten gaan tot conversie? Aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op.