Wellicht ben je al wel is een keer jaloers geworden op een concurrent die in Google getoond wordt met van die gouden sterretjes en een hoge beoordeling. Dat kunnen wij goed begrijpen. Die sterretjes zijn een voorbeeld van rich snippets die Google toevoegt aan een zoekresultaat, doordat een website gebruik maakt van structured data. Na het lezen van deze blog ga je begrijpen wat rich snippets zijn en hoe je ervoor kan zorgen dat je deze ook krijgt.
Wat zijn rich snippets?
Rich snippets zijn zoekresultaten met uitgelichte onderdelen van de pagina waarnaar verwezen wordt. Je kunt deze krijgen door gebruik te maken van structured data. Later in deze blog ga je lezen wat dit is. Door gebruik te maken van structured data wordt het voor zoekmachines in ieder geval duidelijk waar een stukje content over gaat. Dit gebruiken zoekmachines dan om in de zoekresultaten al meer informatie te geven over wat op de landingspagina is terug te vinden. In het voorbeeld hieronder zie je de reviews en de prijs van het product ‘Apple Airpods 2 met oplaadcase wit’ terug in het zoekresultaat.

Waarom jij graag rich snippets wil?
Allereerst dragen rich snippets bij aan een betere organische positie. Dit komt door de relevantie waarop Google de ranking bepaalt. Daarnaast ga jij met rich snippets sneller de aandacht krijgen in vergelijking met zoekresultaten zonder. Is dat zo? Test het anders voor jezelf even in de afbeelding hieronder. Er zijn verschillende vormen van rich snippets waarmee jij je zoekresultaten kunt verrijken. Een feit is in ieder geval dat het een positieve bijdrage levert aan de Click Through Rate, oftewel het percentage dat doorklikt naar jouw website na het zien van het zoekresultaat.

Welke soorten rich snippets zijn er?
Er zijn enorm veel soorten rich snippets die door zoekmachines als Google worden gebruikt. In deze blog wil ik er drie uitlichten. Mocht je benieuwd zijn welke er allemaal zijn, kijk dan hier onder het kopje ‘structured data’.
Breadcrumbs
Een broodkruimelspoor laat zien wat de positie van de pagina in de hiërarchie van de site is. Daarnaast kan het gebruikers helpen een site effectief te begrijpen en te verkennen. Een voorbeeld van een broodkruimelspoor zie je hieronder.

Wanneer dit door middel van structured data op de juiste manier in de website is geïmplementeerd, zal je zien dat zoekmachines dit gebruiken in de vertoning van het zoekresultaat.

Reviews
Een review snippet is een kort uitreksel van een recensie of een beoordeling van een recensiewebsite. Meestal gaat het hierbij om een gemiddelde van alle beoordelingen. Wanneer Google een geldige beoordeling of waardering vindt, zal dit worden toegevoegd aan het zoekresultaat en zal je zien dat deze sterren en andere samenvattende informatie van beoordelingen bevat.
Product
Wanneer je op de juiste manier structured data gebruikt voor jouw productpagina’s zal Google gedetailleerde productinformatie toevoegen aan het zoekresultaat. Zo zien gebruikers, zonder dat ze op jouw pagina zijn geweest, de prijs, beschikbaarheid en de beoordelingen van het product. Hiermee kan jij potentiële kopers aantrekken terwijl ze zoeken naar producten die jij verkoopt.
Hoe kom ik aan rich snippets?
Je hebt het in deze blog al een aantal keer voorbij zien komen, maar het antwoord op de vraag: ‘Hoe kom ik aan rich snippets?’ is structured data. En ja, we gaan nu eindelijk uitleggen wat het is.
Wat is structured data?
Structured data is het markeren van de content op je website met een stukje code, waardoor het begrijpelijk wordt voor zoekmachines. Je geeft dus aan waar bepaalde content over gaat. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat iets een review, prijs, telefoonnummer, adres of bedrijfsnaam is. De taal die voor structured data wordt gebruikt is schema.org.
Er zijn uiteindelijk drie manieren om structured data toe te voegen aan je site; JSON-LD, Microdata of RDFa. Dit zijn scripts die op een pagina kunnen worden geplaatst en gestructureerde data van schema.org communiceert. Op dit moment wordt het door Google aanbevolen om JSON-LD te gebruiken.
Tot slot
Ik kan heel goed begrijpen dat je nog een aantal vragen hebt omtrent structured data. Echter is deze blog niet bedoeld om te diep in te gaan op de techniek achter de website. Wil jij meer weten over hoe structured data precies werkt? Op deze pagina legt Google het uit. Ben jij meer benieuwd hoe je de verschillende vormen van structured data aan je website kan toevoegen? Neem dan hier een kijkje.