news

Google Core Web Vitals - 3 nieuwe SEO metrics

news

Marketing Wizard

4 juni 2020

Om de gebruikerservaring op de website nog beter te meten heeft Google sinds kort drie nieuwe SEO metrics toegevoegd. Dit in de vorm van paginasnelheid, interactiviteit en visuele stabiliteit. Deze worden ook wel door Google de ‘Core Web Vitals’ genoemd. Hoewel deze metrics pas volgend jaar aan het algoritme worden toegevoegd, is dit nu wel een ideaal moment om er al op in te spelen.

Wat zijn de Core Web VItals?

Google heeft al een tijdje de uitdaging om de juiste metrics te vinden om de gebruikerservaring op de website het beste te meten. Er zijn veel tests gedraaid, waardoor zij nu tot de Core Web Vitals gekomen zijn. Volgens Google is combinatie van deze drie gebruikerservaring statistieken de beste manier om de eerste indruk van een bezoeker op een pagina te beoordelen. Als extra motivatie om hier mee aan de slag te gaan wordt er geclaimd dat websites die positief scoren 24% minder kans hebben om gebruikers te verliezen tijdens het laden van de pagina.

Hoe belangrijk zijn de Core Web Vital voor SEO?

De metrics van de Core Web Vitals worden vooral gebruikt wanneer er bijvoorbeeld verschillende pagina’s zijn met gelijke en relevante inhoud. De kwaliteit van de content*, zoekintentie en pagina-autoriteit hebben momenteel de prioriteit vanuit SEO oogpunt. 

*Lees ons blog over hoe jij je content beter kunt laten ranken.

De tools om de Core Web Vitals te meten

Er zijn zes tools beschikbaar waarmee de drie metrics van de Core Web Vitals te meten zijn. De meeste sites onder ons maken gebruik van Search Console en kennen wellicht PageSpeed insights al, waarmee je de laadtijd van de site kan testen. Klik ook op de afbeelding om naar meer tools te gaan.

LCP = Largest Contentful Paint 

De laadtijd performance. Om een goede user experience te krijgen moet LCP binnen 2.5 seconden starten van moment dat de pagina geladen wordt

FID = First Input Delay

Meet de interactiviteit met de site. Om een goede user experience te geven moet een pagina een FID hebben van 100 milliseconden of minder.

CLS = Cumulative Layout Shift

Meet de visuele stabiliteit. Om een goede user experience te bieden moet een pagina een CLS hebben van 0.1 of minder.

Waar moet je op letten de komende periode?

De Core Web Vitals worden in 2021 geïntroduceerd. Google geeft aan dat zij zes maanden voordat deze wijzigingen plaatsvinden hiervan een melding zullen geven. In de toekomst is het goed mogelijk dat er meer metrics aan de Core Web Vitals toegevoegd worden om zo de gebruikerservaring van website te verbeteren.