news

Amazon van start in Nederland

news

Robin

10 maart 2020

We schreven er eind 2019 en in januari al over, maar nu is het eindelijk zo ver: Amazon heeft zich officieel gevestigd in Nederland! Amazon was op kleine schaal al actief in Nederland met het verkopen van boeken, maar nu zijn ook andere producten verkrijgbaar in de Nederlandse webshop van de Amerikaanse internetgigant.

Wat betekent dit voor ondernemers?

Amazon in Nederland, dat brengt natuurlijk extra mogelijkheden met zich mee voor de consument. Zo is er een groter aanbod aan producten en aanbieders uit meerdere Europese landen. Niet alleen de consument profiteert, ook ondernemers kunnen nu hun kans grijpen. Externe verkopers kunnen namelijk via Amazon hun aanbod verkopen, wat natuurlijk voor een groot bereik zorgt. Amazon heeft namelijk over heel de wereld een groot bereik, waardoor je als verkoper je producten kunt aanbieden in andere Europese markten. Als je producten ook internationaal verkocht kunnen worden, wordt de afzetmarkt vele malen groter.

Hoe kan ik verkopen via Amazon?

Verkopen via Amazon kan op twee manieren: door middel van een API-koppeling of door je producten handmatig te uploaden. Als je meerdere producten wilt verkopen, dan is een API-koppeling gemakkelijker te uploaden en up-to-date te houden. Als je slechts een paar artikelen wilt verkopen, dan is handmatig uploaden misschien wel een betere optie. Net als met andere marketplaces zoals bol.com of Marktplaats kun je met behulp van bijvoorbeeld Channable een API koppeling instellen. Hoe we je daar precies mee kunnen helpen, leggen we hier duidelijk uit.

Wat kost verkopen op Amazon?

Amazon werkt met twee soorten abonnementen voor externe verkopers:

  • Basic: geen abonnementskosten, maar per verkocht product sta je €0,99 af. Bovendien geldt voor het Basic abonnement een maximum aanbod van 40 verschillende producten.
  • Professioneel: kost maandelijks €39,- en een onbeperkt aantal producten.

    Daarnaast betaal je per product een percentage aan “verwijzingsvergoeding” aan Amazon. Dit percentage verschilt per productcategorie, maar er is altijd een minimumbedrag aan verbonden. Bij de verkoop van een computer van €1.000 betaal je bijvoorbeeld 7%, in totaal dus € 70,99 met een basic abonnement. Meer informatie over de verschillende percentages staat op de website van Amazon.

    Ben je benieuwd naar de mogelijkheden op Amazon voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op en we bespreken samen de mogelijkheden voor jouw onderneming.