how to

Amazon naar Nederland

how to

Michael

23 januari 2020

Na jaren speculeren of Amazon naar Nederland komt, lijkt het inmiddels eindelijk zover: de internetgigant gaat de deuren in Nederland open zetten. De vraag is nu wat dit precies betekent en daarom hebben wij alvast uitgezocht wat er tot nu toe bekend is.

1. Bestond Amazon.nl niet al?

Dat klopt, het domein Amazon.nl bestaat al een aantal jaar. Tot op heden werden hier alleen boeken en E-books op verkocht. Amazon gaat dus nu ook alle andere categorieën toevoegen aan de Nederlandse website.

2. Wat is Amazon eigenlijk?

Amazon is een webwinkel uit Amerika die in de jaren '90 is opgericht door Jeff Bezos. Bij de oprichting verkopen ze eerst alleen nog maar boeken. In de loop van de tijd is Amazon haar assortiment steeds verder gaan uitbreiden en inmiddels verkoopt het bedrijf producten in 24 verschillende productcategorieën. De webwinkel heeft inmiddels het grootste marktaandeel in onder andere Amerika en Duitsland. Vandaar dat veel partijen de stap naar Nederland dan ook vrezen, omdat Amazon flink wat teweeg kan brengen in het Nederlandse webshoplandschap. Op dit moment valt Amazon in Nederland het beste te vergelijken met bol.com. Deze grote Nederlandse webwinkel heeft een vergelijkbaar model als Amazon. Net als bol.com is Amazon een digitale marktplaats en dus is het mogelijk voor andere bedrijven om hun producten op commissiebasis te verkopen. 

3. Amazon, een vloek of een zegen?

We schreven al eerder over de mogelijke stap die Amazon wilde gaan zetten. We zagen toen al dat als Amazon de stap zou gaan maken dit flinke impact zou hebben, maar dat het tegelijkertijd ook veel kansen met zich meebrengt. Met de advertentiemogelijkheden op Amazon kun je namelijk ook jouw producten via dit kanaal zichtbaar maken.

4. Hoe nu verder?

Amazon heeft inmiddels de registraties voor de Nederlandse markt opengezet. De nieuwe categorieën zijn alleen nog niet toegevoegd aan de webshop. In de komende periode is het dus een goed idee om alvast voorbereidingen te treffen en te kijken of het ook interessant is voor jouw webwinkel om op Amazon te adverteren. Weet je nog niet precies waar je op moet letten of wat een goede aanpak zou zijn?

We brainstormen graag met je over de kansen die Amazon biedt voor jouw webshop. Laten we eens bellen!